Címkék

2013. november 3., vasárnap

Babakocsi - a nagy teszt

Jön a Trónörökös, ideje némi beszerzésnek. Kezdjük a legdrágább tétellel, a babakocsival.
Persze minden családban van használt babakocsi, van vaterán, meg kitudja hol, de nehéz megtalálni, azt ami ideális -vagy legalábbis praktikus- lehet a családnak. Mi is nézegettünk, először Eszter talált pár jó kis gépet, de elragadott engem is az apai ösztön, no meg a technikai férfi fölényesség (na majd én megmutatom mi a jó), elvégre minden férfi "ért" az autókhoz is, nemá' egy babakocsi legyen kihívás, főképp a technikai paraméterek terén. Böngésztem a net legmélyebb bugyrait, persze pár kategória eleve kizárt volt vagy az ára, vagy más miatt. A "tesztbe" eleve olyat kerestem ami kizárólag 3:1 kategóriás, azaz mózeskosár, hordozórakéta vagymi, meg sportülés. Tudjátok ez a három izé.


Ami nekünk fontos volt:
- könnyű legyen, hogy egy lift nélküli lakás 2. emelétere is fel lehessen vinni.
- összecsukható, hogy a váz elférjen a kis lakásban is
- javarészt betonon, illetve utcán használnánk, tehát nem kell terepjáró
- azért legyen masszív, jól párnázott, és a mózeskosár is kellően védje a babát
- viszonylag szűk legyen, mert a bejárati kapuajtó 70 centi, de nehezen nyílik.
- február végére várjuk a Babát, tehát azért még hűvős/ esős idő is lehet, de napsütéses is, legyen meleg is, meg párnázott.

Hát lássuk a kínálatot:

1.) ESPIRO VECTOR 3:1 / Air  kb. 120 ezerért
ennek a névnek egy apa sem tud ellnálni, én következetesen véletlenül Velocipator Espiritnek neveztem, de az eredeti név is mintha egy Lamborghini kiadás lenne. Pár komment alapján a mózeskosár kicsi, egy 6 kilós gyerek teljes menetfelszerelésben bele sem fér, főképp nem vegyvédelmi rugdalózóban, és teljes tárral háborós helyzet idején. Ha már kb. 4 hónapos Baba hamar kinövi. A Sportülés nem dönthető vízszintesre, sajnos, így a kőművesgyerekek sem használhatók falfelhúzásra. Felfújható gumikerekekkel ellátott, ami biztos, hogy sokkal lágyabb (egyébként van babakocsinál téli nyári gumi?), teleszkópos rugózás,  viszont főképp a nehéz terepen biztosít utasának kényelmet. Főképp murvás, nehéz terepre ajánlják. Kavicsos, maradékbetonnal beszórt útszakaszon is kisebb az esély egy csonttörésre a Bébinél. De pld. kockakőnél sem kap agyrázkódást a Kistücsök. :) A súlyt nehéz bármelyiknél összehasonlítani, van egy váz súly (itt 6 kg !), van egy tömeg (6 kg), és van egy, hogy mózessel mennyi 12 kg. A gyártó lengyel, espiro.pl ára 140e, akciósan 120e. Használtan Vaterán, apródón, kb 70-80-ért is találni. Mózeskosár: 75x35x2cm.
Babakocsi méretek: Nyitva:60x89x99 cm. Nem túl széles, de nem is magas.
Espiro Vector Air titán 3 részes, mindösszesen 4 kg (??!!), de a mózeskosárról itt nincs adat.  Jó kis gép kb. 120e, de főleg családi házba, vidékre, vagy kockakőre, nagy bárhová. Élőben próbáltuk, nehéznek tűnik, szélesnek. Defekt esetén szívás. (Ui: egy honlapon viszont kiírták, hogy a vázszerkezet "kerekek nélkül" ennyi, szóval itt a trükk (se kerék, se csavar, se táska, se festék, se semmi, csak a fémváz, azt meg nem tologatja senki, max egy Terminátor, hátha szövet nő véletlenül rajta) A váz 4, meg 6 kg-súlyra. amúgy frankó, jó kis felnis, felfújható dögösfelnis gumikerekek vannak rajta. Remek kis gép, de itt érdemes kiróbálni, hogy egyáltalán mekkora ez, hogy néz ki. Élőben csak a nagyot, a Vectort láttuk, az kb. 12-14 kg, nagy kerekekkel, rugós lengéscsillapítóval. Nehéznek tűnt, és szélesnek. Rugózás, anyag, stabilitás rendben.








2.) KUNERT SILVER  - kb. 72ezerért
akciósan 72.000 Ft. A vázszerkezet 9,5 kiló a mózeskosár 77x35 kicsit nagyobb mint a fenti, ez masszívabb felépítést igényel. Első bolygókerekes, a mérete 110cm x 63cm s x 93cm. Ami kicsikét masszívabb, és meglehetősen széles. Ezt nem teszteltük, de amúgy boltban az Espirora is 63 centit mondtak, de a súlya az Espirónak biztos több. Nem láttuk, nincs róla konkrét tapasztalatunk, ár / érték arányban jónak tűnik, de az első kép alapján hiába a nagy tengelytáv, magasan van a mózeskosár, és ez instabillá teheti.  Mindenesetre őt is felírtuk a listára, tehát esélyes, nem tűnik rossznak. A németes név ellenére a Kunert szintén lengyel gyártó, a blogbejegyzések, vélemények alapján, viszont a lengyel babakocsik masszív, megbízható kis gépek.



A Kunert.de egyébként női harisnyákkal foglalkozik. Lám:







Kunert Feinstrümpfe


3.) BABYDESIGN SPRINT + akciósan kb. 80.000 Ft.
Szintén lengyel márka, de mint írtam ez nem hátrány, mert amiket olvastam a lengyel babkocsikról, azok mind pozitívak voltak. Ráadásul "Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát", illetve ahogy ők mondják (már ha mondják, és nem csak legenda: "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki." ) Nos erre a kocsira én akadtam rá a neten, tetszett a hűtőtáska-szerű tasak a fogantyúnál, amibe bele lehet rakni pár dobozos sört  cumisüveget, pelenkát, cumit, stb. sétáltatás közben, hogy kéznél legyen. Persze ez mellékes szempont. Az első kerekek bolygósíthatók és fixálhatóak, Erősen párnázott, és a mózeskosár fejrésze is állítható (mint megtudtam bukó babáknak, azaz ha behányik a csüppség e visszafele folyik e a lé..). Mérete nyitott állapotban :  93 X 60 X 105 cm. A hordozó(rakéta) gerinckiemelő betéttel is rendelkezik. Azaz eddig ez a leghosszabb, és a mózeskosár is elég nagy. Mózeskosárral 9,5 kiló, az nem derül ki, hogy a vázszerkezet mennyi (állítólag 7,5 kg.) , de ha kb 4 kg mózeskosárral számolok, akkor is kb 11,5 kg. Ami pár kg-val alulmarad a velocipátor adatai alatt, de bőven veri a Kunert.. Persze mint említettem a súly ezen esetekben elég szubjektív. (Kerék? Felni? Festék? Csengő, duda, visszapillantótükör?) A kerekei nem felfújhatósak, hanem gumis-tömör műanyag, de van benn anyag. :)
Teszteltük, jól irányható, masszív, nem instabil. A tengelytáv kb. 60 centi azaz befér az ajtón. Sok extrát adnak hozzá (kosár, táska, esővédő, számla garancia, viszontlátásra), persze tudom, ezek külön is megvehető dolgok.
Meglehetősen masszívnak néz ki, viszonylag könnyű, magas, de nem instabil.


4.) CHIPPOLINO TRIA - kb. 90.000 Ft.
Erre a boltban akadtunk rá, mint az egyik legkönnyebb babakocsi. 3:1 funkció, mégis könnyű. Ezt lehet a legkönnyebben felcibálni a másodikra, nézzük is az adatokat:
Méretei: kinyitva: 82x58x103 cm, súlya 9,4 kg. Ezt is teszteltük, hihetetlen könnyű alumíniumszerkezetes váz, a termékadatoknál megadott súlynak ezúton tudom, hogy nem szabad hinni, mert sokkal könnyebb volt mint a fentiek bármelyikének. Viszont alacsonyabb is mint a többi, a 82 centi -már ha az a "farmagasság" nagyon alacsony. Most már tudom, hogy nem szabad csak neten műszaki adatok alapján dönteni !!!  A kivitelezés tényleg szép, a bézs szín szép, kis csillagok vannak rajta, bár kényes lehet a szennyeződésre. A sötétebb szín már nem olyan kényes (kék). A kocsi valóban szuper könnyű, és kicsi, viszont ez a hátránya is. A képen nem látszik, de kb. 10-15 cm mélyebben van a fekvőfelület mint a többi kocsinál. A kutya kikapja belülle a kölköt. Kissé instabil érzést ad. A párnázottság, és felszerelés teljesen rendben van, bár inkább nyári kivitel, és a mózesrész is kisebb, nem állítható. A kerekek szűk helyre is befordulnak, és kis helyen is használható, a fogantyú sem állítható, tehát mindenképp ki kell próbálni vásárlás előtt.


5.) MAMAKIDDIES PREMIUM 3:1 akciósan 70.000 Ft, egyébként 120.000 Ft. 
A babakocsi súlya 8kg, a fekvőfelület 75x30 centi. Érdekes, hogy Babaáruházakban nem igazán találtuk, inkább netes oldalakon. Eszter szerint jó a Mamakiddies márka. Más kérdés, hogy egyes netes áruházakban nem vagyok benn biztos, hogy eredeti Mamakiddies-t árulnak, ezért ilyen akciós.(mondjuk nincs rajt a logo)  Már egy babakocsit is hamisítanak?? Nagy hátsó kereke van, ami stabillá teszi, elől bolygókerekek. A neten általában ehhez a típushoz találni a legtöbb, akár fényképes véleményt, hogy milyen elégedettek. Méretei: Összecsukott méret kerekekkel 77.5cm * 61cm * 33cm, kissé széles de mintha rövid lenne, viszont szélességre megfelelő. Ezt nem volt lehetőségünk élőben megtekinteni. Egy icipi-picit mintha instabilnak tűnne, de és mintha egy picit minden kisebb lenne rajta, mindezek mellett jó ár/érték arányú babakocsiról van szó. Negatívot a fórumokon sem találtam róla, kb a 100-150 ezres kategória mellett említik, hogy milen olcsó. Bár tegyük hozzá, hogy mindegyik fenti babakocsihoz az akciós legolcsóbb árat írtam, mert általában 20-30 Ft-al drágább mindegyik. Sajnos ezt sem tudtuk tesztelni, az általunk meglátogatott bababolt nem forgalmazta. Mindenestre a az "olvasói vélemények" rovatra nagy hangsúlyt fektetnek, itt található a legtöbb pozitív hozzászólás, és dicséret.







3 megjegyzés:

  1. Takács Balázs és Takács-Török Veronika: mi a BABYDESIGN SPRINT babakocsit ajánljuk Nektek a leírás alapján :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vera és Balázs! Én eredetileg nagy Vector rajongó voltam, mert nagyon csini kocsi, de élőben sokkal meggyőzőbb volt a Baby Design, mert könnyebb, és nincs traktorkeréknyi méretű hátsó abroncsa. És nagyon dizájnos! :-)
      Köszönjük a véleményeteket! ;-)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés