Címkék

2013. november 30., szombat

Újranézve- A Falu M.Night Shyamalan


Az indiai csodarendezőnek kikiáltott srác, a Hatodik Érzék és többek közt a Sebezhetlen után ismét nagy dobásra készült. Itt ugye még nem lépett képbe az executiv producerként jegyzett bukása a Will Smith családi videofelvétele, a Föld után. A kihívás óriási, de mivel ez egy kritika, nézzük el a korábbi eredményeket.
Újra néztük Shyamalan egyik filmjét, ami most :     A Falu





A film alapsztrorija, (némi spoiler nélkül) egy elzárt közösség. A néző valami amishokra gondol, közben kiderül az elzártság oka, a kitörési (nem)lehetőség indoka, és annak módja. Szépen termesztik a káposztát, a gombákat, meg a füvet az üvegházban, az idiótát egy fullos lakásba zárják, ha már nem ad tejet a birka, akkor feláldozzák, és odaadják Voldemortnak. Van ugyanis egy határ (fizikailag) ebben a kis faluban, vannak akik 'kint' laknak "akikről nem beszélünk", a többiek meg bent.

A film jól hozza az ellentétpárokat, pld. a piros szín, az csak és kizárólag idegen lehet. Szóval ha találnak egy piros virágot (kb. 14. perc tájékán...), azt villámgyorsan eltüntetik. Merthogy vonza az "outsidereket".  Hogy miért? Arra később kapunk választ. (Kapunk?) Persze ez a kis bolodg önellátó Vegaköztársaság sem teljesen boldog.
Tekintsünk el azoktól a gyermekbetegségektől, hogy pld. mi van, ha egy gyermek beteg. Meg miért nincs gyógyszer?
A baj csak az, hogy ez nem egy valós világ. Néha megremeg a történet, pld. hogy mikor Ivy meg akarja menteni Luciust, nincs gyógyszer. Itt egy kicsit hibázik a sztori, főképp, ha ismerjük a végkifejletet. Mi az, hogy incs gyógyszer? Nem akarom lelőni a poént, de sajna megteszi ezt a rendező, kb a film 80% után, akkor már kezd összálni a kép, hűűűhaaaaa, naaaaaneeee, de annyira nem ütős, mint pld. a 6. érzék.

A képek remekek, szépen fényképezett, hol bensőséges, hol ijesztő képek. Mindezekhez James Newton Howard muzsikája is meglehetősen üt. A fényképezés amolyan "alulszaturált piros kiemelővel", értem ez alatt, hogy jók a színek, szépek a képek, jó a baljós hangulat, és a piros szín (idegenek!) megfelelően ki van hangsúlyozva. Nekem tetszett. A szerelmi szál viszont érdekes módon teljesen korrket, ahogy kibontakozik, a vak Ivy és Lucius története, az maga egy romantikus sztori-line. Részemről ez a rész kidolgozása csillagos ötös.

A teljes sztoriban persze van pár csavar, vann benn ötlet, de mintha kissé lassan bontakozna ki. Ahogy a bolond szerepét játszó Adrien Brody is csak mint vigyorgó hülyegyerekből lesz megfontolt ... Vagy ahogy kinyitják a ládát.. - és abból már sok újdonságot nem tudunk meg. Talán az egyik hűűű jelenet amikor Ivy átmászik a falon, de előtte (sajnos) erre is fel vagyunk készítve.

Összességében egy lassan induló, majd a közepén érdekfeszítő, és a végén csak lecsengő és kissé szájbarágós magyarázattal szolgáló filmet kapunk. Ami mint film így egyben remek, de ha már Shyamalan, és csavar a végén, akkor talán icipicivel többet várnánk.
No de akit érdekel nézze meg. Újra is. Annyit megér, bőven. :) St, ha én megnéztem újra.. És talán meg is fogom.. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése