Címkék

2013. június 8., szombat

Színház- Esküvőtől Válóperig

Az Esküvőtől Válóperig akár egy jó darab is lehetne. Jó is, csak lehetne jobb is. Ha nem lenne eleve olyan színházi bohózat, ami azt az érzést kelti, mintha az írónak határidőre kellet volna egy "jó kis" darabot öszehoznia. Így viszont egy kellemes, enyhén vicces darab, viszont remek színészekkel. 

A karácsonyi ajándékba kapott színházjegyekkel néztük meg az előadást, némi pikantériája a dolognak, hogy én ugyanekkor kértem meg az ajándékozó kezét, hogy most ez jó ómen, vagy nem, majd kiderül.
Georges Feydeau hat egyfelvonásos darabjából gyúrta össze Hamvai Kornél a darabot, hogy eredetileg ezek mennyire kapcsolódtak egymáshoz, őszintén szólva nem tudom, de azért összeállt a darab.


Feydaeu
(1862-1921) darabja az ezekilencszázsas évek Párizsában játszódik, de maga a szerepek, a jellemek, a helyzetek, ma is megállják helyüket. Ahogy a darabban levő helyzet, és verbális- komikumok is. Az előadást a Thaliaban néztük meg dec. 31.-én, tökéletes választás egy könnyű esti szilveszteri szórakozásra, nem nehéz, de nem is túl gagyi és ripacs, ebben persze jelentős szerepe lehet Hamvai Kornélnak, és biztos, hogy van a két főszereplőnek, Csányi Sándornak, és Schell Juditnak.

Hat darab két felvonásban. Az első például az egyedülálló férfi és az őt hipnotizáló inasa: kellemes bohózat, a hipnózisban megkért, majd elutasított menyasszony története, aranyos kis sztori bevezetésnek, Szombathy Gyula itt mint após, Csányi mint a hipnotizált vőlegény. Néhol vicces, például amikor pontban 10:00-kor tüzifát kell behordani, néhol kínos, néhol erőltett. Őszintén szólva a többi jelenet is a jó, nézhető, de "nemtudokrólamitmondani" bohózat kategóriájába esett.
Nemhiába pihent ez a poszt is eddig a vázlatok között.
Olyan egyszernézős, Csányi nemrossz, ő a Színész, Schell Judit is hozza amit kell, ő a Nő, Szombtahy nekem meg valahogy olyan Ripacs. Összeségében jó a darab, mégis valami hiányzik, hogy emlékezetes darab legyen. Most így utólag sem tudok semmi katarktikus élményt, vagy önkétlen nevetést, és felejthetelen jelenetet felidézni, így sajnos, -hiába jó darab, és élvezetes megnézni- maradandó élményt nem nyújtott, csak annyit, hogy ja ezt néztük szilveszterkor. Egy kis gondolkozásmentes bohózat, jó ezígy, többet nem is kell tőle várni. Sőt: sokkal jobb volt mint egy reszkessetek betörök, vagy saskabaré, az biztos. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése