Címkék

2013. június 1., szombat

Könnyű vasárnapi ebéd

Csirkenyárs almával, és medvehagyma mártással, krumplis- zöldséges körettel
A csirkemellet bepácoljuk, (fokhagymás - tej, olajos-paradicsomos, kakukkfüves, joghurtos-oregánós, ízlés szerint), másnap, vagy pár óra elteltével kivesszük, esetleg még ízesítjük (kakukkfű, méz, paradicsomszósz), kicsit előpirítjuk (lehet némi nemfüstölt szalonna mellett).

Veszünk almát, boltból vagy fáról. Jobb minőségű, nemkásás, keményebb fajtát, hámozzuk, jó nagy kockára vágjuk, a hús edényében még egy kicsit piríthatjuk, ízlés szerint egy kis fahéj, méz, bazsalikom. Kivesz, kihűt.

Majd fogunk egy nyársat, vagyis ilyen hegyes végű hurkapálcát, ha nincs, akkor a mikádó készletből lopunk pár pálcikát, vagy a múltkori kínai rendelésből a fapálcika végét lecsapjuk, és ráhúzzuk a grillkészletet. Ami: Csirkekocka, alma, (újhagyma, sonkakocka), csirke, alma,  innen lehet variálni, de nem kell erősen (padlizsán, cukkini, hagyma, gomba usw.). A recept mindent megenged. Aztán a nyársat a serpenyőben átforgatva átsütjük, és megszórjuk közben tört mogyoróval (ha lehet nem sóssal !!!, esetleg tört pisztáciával, sőt mi több, ha bor mellé igazán gurmék akarunk lenni akkor dióval). A karácsonyi hangulatkonzumok és olaszmániáikusok fenyőmaggal is elronthatják, de az almához, jobb a dió, vagy a a mogyoró, higgyetek nekem. DE ez tényleg ízlés kérdése, ez csak egy alaprecept.

Köret nálam hasáb volt, de talán egy hagymás törtburgonya passzentosabb lett volna, és feltétlenül kell valami mártogatós szósz, vagy a mekiből/börgerkingből  lepatintott kis tégelyeses izé, vagy saját ajvár.
Az én recptem annyi, hogy apróra végtam egy jó adag medvehagymát, és kb. 30% joghurt, 60% tejföllel elkever, majd egy kiskanál mustár, és egy pici majonéz, kicsi porcukor (aki édesebben szereti), állni hagy egy pár órát -  mártással tálaltam.Még alternatíva lehet egy jó kis fokhagymás spenótmártás, vagy saláta.  (na, viszont a spenótsalátához, passzolhat a fenyőmag, bár én nem vagyok oda érte.).

Piritóst, vagy egyben mellé adjuk, vagy kockákat pirítunk, és a zöldsalátára szorjuk, amit ha lehet, a krumpli mellé ( a húsnyárs közelébe) tegyünk egy jó marék ruccolát, arra menjen. Ha nincs jó a madárbegy saláta, vagy némi spenót-petrezselyem-paradicsom, vagy jégsaláta-paprika-uborka kombó is. Ez ízlés szerint.
Fel lehet még dobni némi sajttal, esetleg parmezánnal, ha fenyőmagozunk, akkor kötelezően parmezánnnal.

Borajánló: Borbély Családi Pincészet 2007-es Badacsonyi Kéknyelű.
Vagy egy  kommersz rozéfröccs,

Jóétágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése