Címkék

2013. március 1., péntek

Céges mobil, laptop, és kocsi, hurrá, végre egy nagy cégnél dolgozom !

 Kezdetben volt vala, hogy több álláshirdetés, fejvadász cég, állásportál, stb.  olyan lehetőséget kínált, melyet (a fizetés mérlegelése mellett) kihagyhatatlannak  éreztünk, vagy úgy tűnt: ez igen, ez kell nekem. Pár gyöngyért eladta az ember a lelkét, mielőtt kiderült, hogy hamis a baba. Közben persze elhelyezkedik, dolgozik, és rájön, hogy jaaa, tényleg vannak üres frázisok, meg kultikus kifejezések, tárgyak, mondatok, amiket a munkaadók ma is előszeretettel használnak, hogy az igazán jó munkaerőt odacsábítsák mindenféle juttatásokkal, lehetőségekkel.
De mint minden dologban itt Magyarországon... itt is benne van az a kis csavar, az az icipici magyaros furmányosság a dolgokban. Hogy mire gondolok?





1.) A Céges Mobilteló nem arra való, hogy azon magánügyben telefonálj. Kapsz egy Nokia alaptelefont, ha szerencséd van nem használt, "jó" esetben le van korlátozva és csak céges számokat hívhatsz. Ha nem, akkor is vagy nyilatkoznod kell, hogy minden beszélgetésed céges, ha nem, akkor sem tudsz nagyobb számlát csinálni, mint 3000 Ft, a céges percdíjak által, tökmindegy.
Nemhogy net, de még wap sem fut rajta. Úgy hiszed, a telefon  azért van, hogy te dumálhass rajta, ügyfeleket hívogass, meg a haverokat, barátnőt, de ez persze tévedés. A céges telefont azért kaptad, hogy bekapcsolva tartsd, és ha hív a főnököd, beosztottad, műszakvezető, a munkatársad, HR-es Manci néni, felvedd.
Igen, bizony. Még este kilenckor, és szombat reggel hatkor is. Vagy hétköznap éjjel kettőkor. Mert céges. Túlóra ezért nemjár, mert nem dolgoztál, csak felvetted, "hiszen kaptál céges telefont".
Örülj neki... Jellemzően minden céges telefontulajdonosnak van saját (okos)telefonja is, a havidíjba úgyis belefér az amit dumálnál, szóval ez nem igazán "juttatás". Így céges telefon sem előny, hanem csak egy póráz. Persze, ha nincs vaj a füled mögött, ha nem miattad áll a kamion/termelés/szolgáltatás akkor ki is kapcsolhatod, de úgyis rádverik, hogy "nem tudtak elérni". Amit majd a főnököd megkérdez, te meg magyarázkodhatsz, de tök mindegy ha már utólag magyarázkodni kell.
Mobilt már a tescóban is vehetsz, olcsóbb mint egy rúd szalámi, ha valahol ezzel "csábítanak" az nem előny, hanem munkeszköz (rábaltázás). Bizony, vége a cégesmobilos aranykornak.

2.) Céges laptop. Hasonló a szitu, ugyanolyan kommunikációs eszköz. Nem ezen fogsz otthon netezni, ráadásul cipelheted is. Internet persze vagy van, vagy fizetik, de felejtsd el a fészbukot, jutyúbot, és a mélboxaidat, azok eleve le vannak tiltva, a céges Intranet viszont megy rajta.
Ahogy a pendrive, cd/dvd író is, és minden amit a gépen csinálsz úgyis logolva van egy file-ba, úgyse tudod magáncélra használni, szóval, nem arra találták ki, hogy te majd otthon arról netezz, vagy nyomasd a legújabb Doom verziót.
Vagy otthon kell vasárnap dolgozni (jobb cégeknél van bizonyos alkalmi megtűrt home-office, ha pld. napközben jön a kéményseprő, de ehhez kreatívnak kell lenni, hogy kitaláld....) vagy este hívnak, hogy te eztmegzet nézdmámeg, mert én nemúgy, vagyúgylátom, hogy.  A céges laptop ráadásul nehéz, és egy idő után azt veszed észre, hogy nemcsak a hátad fáj, hanem eleve kissé feljebb tartod a vállad, a "nehogy lecsússzon a laptop" berögződés miatt. Mehetsz csontkovácshoz.

3.) Céges kocsi. Na ez már más. Ide  már kell egy közép-felsővezetői állás, vagy legalábbis olyan munkahely ahol naponta gyüszmész, és munkeszköz, mint pld. területi képviselő. Utóbbival nem foglalkoznák, jellemzően felmatricázott, GPS-el ellátott követhető, menetleveles kocsik, nem ezzel fogsz sokszor menni kirándulni. (Ennek ellenére belefér, és még mindig jó). A másik kategória, amikor már "jár" felső- középvezetőnek, és/vagy aki emelett hetente, havonta egyszer kocsiba ül céges ügyben. Általában ez már bingó, mert kapsz egy kártyát a tankoláshoz, személykocsihoz nem kell vezetni menetlevelet, és magáncélra is használhatod. Sokszor országon kívül is, cégtől függően. Előnye rengeteg, az első hogy általában nem kell saját kocsit fenntartanod, buszra futkoznod, ilyenek. Hátránya a rugalmas munkaidő.
Akinek céges kocsija van, ne adjon be túlórát, ne csúsztasson pluszba, ne számolgassa a heti 40 max 48 órát. Azt megspórolja azzal amit más utazásra (kocsira költ). További hátránya, hogy minden túlóra, cégesbuli, vevőlátogatás alkalmával bizony ezt kell használni, így nincs piálás, nincs kibúvó, és ha megkérnek, hogy valakit, vagy valamit valahova vigyél el, mert "útba esik" akkor is te vagy a szerencsés.Mindig te vagy a sofőr.

4.) Cafeteria. Alapból arra lett kitalálva, hogy ne béremelést kapj, hanem egyéb juttatást, kizárólag azért mert kevesebb az adótartama. Mostanában kezd közelíteni a kettő adótartama egymáshoz (fizetés vs caffeteria), de visszavonni így már nehézkes, így megmaradt ez az ósdi  mamut a munkavállalóknak, ami nem rossz, csak kissé jegyrendszer jellege van. Legalább némi spórolásra idomít, nem árt az a magyar embernek. Ennek ellenére én szeretem, fogorvost (egészségbiztosítás), nyaralást (szépkártya), és nyugdíjat (ha nem emelik le) gyűjtök rajta.

5.) Üzemi étkezde / Büfé. A kávégép automaták üzemeltetői a szerencsejáték biznisz uraival hasonlatosak, annyi, hogy itt nincs mégannyi veszteség sem. A helyi étkezdében készült csontleves (víz + só + maggikocka, pontosabban szakácsfűszerkeverék), és a főzelék (lisztes habarásban+rántásban leledző 8 darab zöldség) az alap. A menza lejárathoz közeli szavatosságú, vagy megmaradt zöldségek legnagyobb felvevőpiaca, és legnagyobb üzlete. Ahol egyik nap milánói makaroni van, meg pörkölt is, ott másnap tésztasaláta és gulyásleves is kapható. Az üzemi étkezde annak jó, aki üzemelteti, meg aki megköti velük a szerződést.

6.) Külföldi utak, kiküldetés, vevőlátogatás, icentive utak. Utóbbi kettővel nincs gond, annyi, tán, hogy a törvény szerinti napi kiküldetési díjat kapod, ami az első autópálya melletti kávézóban el is fogy reggelire. Másrészt előfordul, hogy magad finanszírozod pld. a szállásod, és majd utólag a cég kifizeti, fizetés napján. Szóval vagy egy hitelkártya, vagy némi kp. kell hozzá. Nem beszélve arról, hogy pld. a repülőtéren a cekkered befóliázása kétezer, egy sör vagy kávé ezerötszáz, könnyen elszalad egy tizes amit nem tudsz elszámolni.

7.) Továbbképzési, tanulási lehetőség. Jellemzően nulla, néha akad pár céges "tréning", ami esti berúgásba torkollik. Esetleg lehet  valami komolyabb tanfolyam suli, amit egyébként meg jó pár éves húségnyilatkozattal kell meghálálni. (Jellemzően munkaidőn kívüli a suli)

8.) Üzemi orvos: receptet csak ritkán ír fel, elküld max szakrendelésre, meg háziorvoshoz. Havonta egyszer pld. szerdai napokon ebédidőben rendel, ha nincs technikai okok miatt zárva, nehogy találkozhass vele, de ha odamész, lehet, hogy be kellett volna jelentkezni. A kötelező éves orvosi vizsgálat során megkérdik a súlyod, magasságod, esetleg vérnyomást is mér.Ha gondod van, ellát jótanáccsal, hogy menj orvoshoz.

9.) Családi események. több cégnél akár öt, vagy tízezer forinttal is támogatják pld. a dolgozók közti házasságot, gyerekszülést, vagy a temetésed bizonyos mértékig, pld. egy művirágos koszsorút talán kapsz belőle.Ez végre egy önzetlen szép dolog.


10.) Munkaszerződés, menedzserszerződés. A kettő közötti határok is kezdenek középre tolódni, míg felsővezetés titoktartási és egyéb kötelezettségei miatt nem vállalhat pld. hasonló területen máshol munkát pld. 1 éven belül,  az ilyesmi már kezd bekerülni egy mezei alkalmazott normál munkaszerződébe is. Míg egy menedzser-szerződés ilyen esetre is a Mtk.-n felüli végkielégítést, éves VIP orvosi szűrőprogramot, stb, kínál. Mezei munkavállaló inkább kötelezett, mint jogosult. Ilyenkor talán  jobb is kirúgatni magunkat.

11.) Bérelt munkaerő, gyakornoki munka:  A legalja dolog, kizárólag a Mtk.kijátszására épül, hogy ne lehessen utólagos követelés, illetve a diákok a kötelező szakmai gyakorlatot kávéfőzéssel és iratok lefűzögetésével teljesítsék. Jobb helyeken lehetőség van azért normális alkalmazásukra (ilyenkor a rendes bér kb. negyedéért), vagy később végleges állományba vételükre. Nehéz ügy.

12.) A Kulcsszavak a toborzáshoz: Dinamikusan fejlődő megújuló csapat. Értsd: erős fluktuáció: vagy a kirúgások által, vagy mert mennek el az emberek. Előrelépési és karrierlehetőség: csak nem neked, hanem a főnöködnek, meg aki régóta ott van..Te majd 5-6 év után esetleg..., illetve személyes motivációk is kellenek hozzá, például hogy, hogy jössz be a főnöknek, és mennyi munkatársad mártod be. Kihívásokkal teli munka: túlóra kifizetés nélkül. Kreatív, változatos munkakör: más helyett is neked kell megcsinálni tök értelmetlen feladatokat. Nemzetközi cég: minden szirszar jelentés, rövidítés, német vagy angol nyelvű. Mivel a forgalmat itt kell produkálni, a haszon megy ki, naponta felmerülhet a "ha ez itt nem működik, a cég sajnos kénytelen lesz kiköltözik Kambodzsába"-ötlet. Hosszútávú, biztos munkahelyet kínál: azt kínál, meg szeretne, csak menekülnek az emberek. Rugalmas munkaidő:napi 10-12 óra, de túlórát nem fizetnek, , illetve nem akkor mész szabadságra amikor szeretnél, hanem rugalmasan  alkalmazkodsz. Nem csak adminisztratív munkakörbe: csak adminisztratív munkakörbe.Vonzó juttatások: sose éred el a kiírt célokat, persze vonzódni lehet a juttatásokhoz. Béren felüli juttatások: lásd mobilteló, céges laptop. Kellemes környezetben, és munkakörülmények között: műfikusz a sarokban, a légkondi ha épp megy pont rád fújja a hideg levegőt napi tíz órában.13. havi bér: Láttál te már naptárt, amin van 13. hónap? Na akkor kapod meg.

Mindezek ellenére, vagy mellett legalább dolgozhat az ember, és van keresete. Fentiekkel, csak azt kívántam illusztrálni, hogy a sokszor vonzónak titulált címkék és azzal kapott járulékok mögött mi van. Attól az még járhat neked amit el akartál érni, van lehetőség, és ha ügyes vagy, jól is használhatod. Vannak jó dolgok, és vannak amelyek csak marketingszövegek. Mindenesetre dolgozni valahol kell, és bizony meg is kell alkudni ezekkel a dolgokkal. Csak az elején azért egy túl szép világot ne képzeljünk mögé. Az úgysem igaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése