Címkék

2013. július 14., vasárnap

A fantasztikus Burt Wonderstone (és Anton)


Mostanában ritkábban írtam filmélményt, meg véleményt (mint amennyit néztem), de ezt gondoltam megosztom.

A Fantasztikus Burt Wonderstone című film, ha nem is a bűvészet világába varázsol el, de legalább egy kb. másfél órás kikapcsolódást biztos, hogy garantál.
Vicces, szórakoztató pörgős.
Én is úgy voltam vele, hogy na, letöltöttem, nézzük meg, legfeljebb bealszom.
Hát nem aludtam be. :)




A film maga  -őszintén szólva is-  kicsit bárgyú, viszont remekül szórakoztató, már kétszer megnéztük, és a poénokon ugyanúgy nevettem. Merthogy vannak benne és egész jók.

A történet röviden:
Burt (Steve Carell) és Anton (Steve Buscemi) egy gyerkorban kapott Rodolfó bűvészdoboz (nekem is volt!) hatására bűvészek lesznek, egyre több saját trükkel, egyre ügyesebben. Karrierjük felível, és le is igazolja őket Las Vegas egyik főnöke Doug (James Gandolfini), hogy a hotelekben és a kaszinókban szórakoztassák a jónépet. Ez megy is kb 10 évig, de nem újulnak meg, ugyanazt adják elő, a nők, a pénz, a siker elvakítja, és ellustítja őket. Mellettük felnő az új utcai bűvésznemzedék egyik kultikus alakja Steve Grey (Jim Carrey) , aki hatásvadász mutatványaival sokkolja a közönséget, egyre több nézőt vonz, és a szállodatulaj főnök is több fantáziát lát benne, mint a kiöregedett, és unalmas párosban.

Burtnek és Antonnak valami újat kell kitalálnia, hogy megint ők legyenek a sztárok.. Ami sikerül is, persze egy kis segítséggel, és "trükkel"...

Az alaptörténet nem túl erős, de folyamatosan fenn tartja a figyelmet, és ebben nem kis szerepe van a zenének. Ajánlom, hogy aki megnézi, vagy moziban, vagy otthon dvd minőségben, vagy letöltve  5.1-el hallgassa, nézze, mert rendkívül hatásos, és jó alatta  a zene. A két színész alakítása remek, persze nekem egyik kedvencem Steve Buscemi, aki bár kissé megörgedett, de most is zseniális.De Steve Carell is öregszik, főleg ezekkel a borzalmas frizurákkal tudják véníteni. :) De ez is poén a filmben. 

James Gandolfini (istennyugosztalja) szintén kedvencem a Maffiózók óta, ő is jól hozza a figurát. És ott van még persze Jim Carrey, aki az újdimenziós utcai bűvészt játssza, a szerep jó, nemkitalált, (lásd lejjebb), de Jim Carreynek megint vagy osztottak, vagy választott egy olyan szerepet, amit jól el lehet találni, de el is lehet ripacskodni. Sajnos inkább ez utóbbi sikerült, és Jim Carrey mint utcai bűvész, nemcsak a fiatal, friss bűvésztehetség szerepét hozta, hanem az általa kedvelt altesti poénokon vigyorgó nagyképű, és ellenszenves hülyegyerekét is. (Pld. egyik mutatványa, hogy nem pisil hetekig.., .. vagy a  tűzőn fekvő, alvó  - a parázson járásra hasonlatos- mutatványa miközben felvonyít, is inkább szánalmas, nekünk mint nézőknek, neki biztos vicces). A műsora cím egyébként "Agyerőszakoló", ez is erős hasonlatosságot mutat Criss Angel "Mindfreak" című műsorával. A megformált szerepet persze jól hozza, de szerintem megint sikerült átesni a ló túloldalára.
Az asszisztensi mellékszerepet hozó Jane szerepe elég halvány (csapódik, ide oda), de Olivia Wilde van olyan bájos, hogy ezt feledtetni tudja, és kiemelkedjen a szerepből. 

A két "kiöregedett" sztár szerepe, akik valami újat akar bemutatni vicces, és eredeti, de Jim Carrey az utcai bűvész szerepe, egyértelműen a jelenleg egyik legnagyobb utcai bűvész Criss Angel levett és parodizált figurája, már nem annyira poénos. Sajnos. Pedig akár jó is lehetne. Criss Angel videót a neten találsz, tényleg újszerű a srác. Jim Carrey egy hatásvadász figurát csinált belőle, persze ez a történet dramaturgiájába illik, de nem életszerű. Ugyanúgy, ahogy a két "fantasztikus" barát visszatérése sem, akik a nagy trükköt, amit végül előadnak, eléggé egyszerű módon oldják meg... Nem túl hiteles, és nem is annyira vicces a közönséges eltüntetése, de nem is olyan nagy heppiend. A filmben persze az, és végülis "győz a jó", azaz a barátok ismét sztárok lesznek.

(Egyébként erre a lenti jelentre nem is emlékszem, pedig nekem kellene..:))

Összességében, remek kis kikapcsolódás egy nyári délutánra, estére, vannak benne idézhető, és emlékezetes elemek, jó zene, kellően vicces, a forgatókönyv pörgős, nem ül le  történet.A zene jó alatta, a poénok, és a vágás a helyén van, talán egy kis diszkópatkányokos "Butabi-fivérek" érzés is van, zene, mozgás, tesók-barátok, balfékek, irányzattal, ez főleg akkor szembetünő főleg amikor együtt mozognak a színpadon, az Abracadabrára, az egy az egyben a "bébidonthörtmis" fejmozgatás. :)
Amúgy az egész filmnek van egy kellemes Diszkópatkányokos fílingje, aki azt szerette, szerintem ezt is fogja.

A film nem tör a Tökéletes Trükk gondolkozós babérjaira, nem is akar túl vígjáték lenni, nem is Jim Carrey harsány és fingós-gesztikulálós poénjaira megy, van benne szó barátságról, megújulásról, celeb-életmódról, vicces, de mindez kellemesen emészthető, és szórakoztató formában.

A film legjobb jelenetei:
- Amikor a "fantasztikus" Burt, egyedül lép színpadra ugyanazzal az előadással amit Antonnal adtak elő.
- Az izzasztó kalitka mutatvány, amikor Burt tombolni kezd.... :)
- A csökkenő közönség az előadásokon, és a jelentkezők a mutatványra...
- Jim Carrey aláírást kér Burt-tól, hozzájárulásként, hogy ne kelljen kikockázni a fejét a tévében, és Anton is jelentkezik..
- A színpadi fellépések, a zene a gesztikulációk...
- Az öreg bűvész "utolsó eltűnése" a kórházi ágyon,...
- Burt a szupermarketben.. 
- Az együtt táncolás a színpadon..

És végül álljon itt az agyondicsért zenei háttér, a Soundtrack, vastagítva a kedvencek:):


You’ve Got Another Thing Comin’ – Judas Priest
On Top Of The World – Imagine Dragons
Abracadabra – The Steve Miller Band
Turkey Club”, “Away With Pie”, “Nuclear Crust – Dan DiPrima and Alex Marlowe
Broken Dreams – Giuliano Baglioni
Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) – C&C Music Factory
Love Don’t Leave Me Waiting – Glen Hansard
Aaron Asks Daphne Back – Lyle Workman
Khmer Chroot Srau – The Mahori Orchestra
Hands Of Time – Groove Armada
Cantaloop (Flip Fantasia) – Us3 featuring Rahsaan and Gerard Presencer
Please Baby Stay – Jack Miz
Penis Drawings” from the motion picture Superbad – Lyle Workman
Mr. Worldwide (Intro) – Pitbull featuring Vein
Magic (Junkie XL Remix) – Pilot

2 megjegyzés:

  1. Ez a rubik kocka jelmez nagyon jó, bár nem emlékszem, hogy szerepelt volna a filmben, pedig már kétszer láttam... lehet hogy kivágták a jelenetet, mikor megtudták, hogy már Te is felléptél így, mert féltek egy esetleges plágium pertől. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Egyébként a film tényleg fantasztikus.

    VálaszTörlés