Címkék

2012. szeptember 3., hétfő

Lázár Andor kúriája / Bér Andezit Hotel



Lázár Andor és a Béri Andezit Hotel:
Itt élt Dr. Lázár Andor 1948-ig mint e kúria és hozzátartozó birtok utolsó tulajdonosa. Magyarország igazságügyminisztere 1932-1938-ig.
Közéleti munkásságának és érdemeinek elismeréséül Horthy Miklós kormányzó 1928-ban kormányfőtanácsossá nevezte.

Mi meg itt tartottuk a céges összejövetelt. Biza.


Egy céges buli után az ember hallgat, legalábbis nem blogol. Nem dumál, nem pletykál, nem ad ki infókat. Mégis, hogy e bejegyzés megszülessen a hely inspirált. Naja. Meg az élmények, de csak amire emlékszem. :)
Így hát a diszkréció érdekében így sajnos elmaradnak most a pikáns részek. Kimarad például az, hogy érkezéskor letarhálta valaki a tulajt egy páleszre. Vagy hogy valaki este egy leszaggatott zuhanyfüggönnyel takarózva aludt, és az is, hogy valaki hajnalban kissé illumináltan állapotban - némi saját magával folytatott beszélgetés és jóízű röhögcsélés után-  úgy döntött, hogy a szabad ég alatt alszik egy kempingágyon.
Sőt az is kimarad, hogy másnap sörözéssel indították valakik a napot.
Egy kivétel lehet.
Ha maga az követte el mindezeket, aki ezeket a sorokat most írja...
:)
Az viszont nem marad ki, hogy mi történt ezt követően.
Nos. Ladies and Gentlemen let me introduce you, Mr. Andor Lázár.

Bér. Bazzeg, első hallásra ugyanmár, holvanez. Sose hallottam róla, najó én zalai volnék, de Pesten lakó, Hevesben dolgozó néha Kalocsán megforduló lakos, Heves megyében ismeretlen vagyok, de itt van ez, valahol Cserhátsurjány és Buják felé.

Kocsival mentünk. Pár kis falun kell áthaladni, hát nemmondom aranyos, meg hangulatos. Nálunk Zalában mondták ezekre, vagyis hasonló jellegű falvakra, hogy ha átbringázol rajta, akkor előtte jól tekerd meg a kerékpárt, mert ha le is áll át tudsz gurulni a falun, kömben ha lassít a gép ellopják a láncot, a pedált meg a kormányt a bringeszről. Van valahol egy "fasztornyú " templom is a közelben, azt nem sikerült lefényképeznem.


Maga a céges buli korrekt, sütünk, főzünk beiszunk, zenét hallgatunk. Amúgy a kis faházakban lakva, a közös sütőhelyet, hűtőt használva, abszolút cégesparty- barát hely.
A hely amúgy, - érzésem szerint egy kis jobboldali kötődés - vagy mondjuk úgy- magyar hagyományokhoz való erős kötődési törekvés is lenne a Maczó László Úr által vezetett szállás hangulati kialakításban. (Maczó Úrral egyébként letegeződtünk, nagyon szimpatikus és ambiciózus fiatalember). Mert, méris.
Ha csak a "pure" - tiszta honlapot nézzük, ugye a következőkkel találkozunk.

De nézzük (a honlap alapján) :

- 12 db 3 ágyas szoba, minden szobában Rákóczi kép. (mindegyikben Rákóczi. Erős, ugye?.)
- A Magyarok Háza fölszintjén a Magyar Gondolatok Terme (nyolc magyar himnusz -bár én naivan csak egyet ismerek 'hivatalosan' , de van ősmagyar, régi magyar, régi ős, székely, ősi székely és ezek variációi)- Az emeleten szállóként, a földszinten múzeumként és rendezvényteremként kialakított épületünk minden egyes szeglete a magyarságtudatot reprezentálja. (hoppá, azért ez nem piskóta!)
- A szobák folyosóján Himnusz-Szózat-Tízparancsolat-Házi áldás-Nemzeti dal-Székely himnusz-Árpádházi királyok stb.  kifüggeszteve! (Az 50x70 cm -es Orbán Viktori Kötelezően Kifüggesztendő Nemzeti Eggyütműködési Nyilatkozatot viszont nem láttam, ez vagy politikai elhatárolódás, vagy hiányosság. Nekem nem hiányzott)

Valaki az udvaron aludt, hirtelen felindulásból

- Van magyar kapu, magyarok háza, magyar zászló, magyar róna, magyar teve és kenguru farm is. Bocsánat szegény kenguru megmurdelt. Az már nincs, csak pónik szabadon, ami viszont rendkívül szimpatikus. Márhógy a pónik szabadon vannak. Igaz bezabálták reggelre a kaja maradékát. :)

Mi a kb 5 fős apartamanokban aludtunk, hát mi fiúk hatan voltunk, így egy pótágy is kellet. Kértünk, kaptunk pótágyat, csak az nehezn fért el a szobában.

Félreértés ne essék. A Magyar Szobrok Földje, a  Nagy Magyarok arcképe, A Turulszobor Szentelése (!!!) persze mindekiben kissé hazafias érzést buzdíthat. Nyaraláskor viszont a gyönyörű környezet mellett eszébe juthat az embernek, hogy húbazz, nem sok egy kicsit? De. Dehát, addig amíg valaki a magyarságtudatát ilyen módon próbálja átadni (lásd lent a könyvtár pld.), addig nemhogy nincs ezzel baj, hanem értékelendő. Csak a politikai porondot ne mossuk fel a saját eszméink koncentrált kivonatával, maradjon meg nekünk az élmény.

Másnap.

táskarádió.., ritmusdáridó.. :)
 Rádiómúzeum: Ismét egy hatalmas élmény, a régi rádiók, a Kékes, Orion tévék, tekercselős rádiók, szalagos magnók, eredeti Elvis lemezek.. Kihagyhatatlan! Nem gondoltam volna, talán más sem, és talán a tulaj sem, hogy milyen értéket gyűjtött össze. Függőleges lemezjátszók, gramofon réztölcsérrel, minden ami kell a tévézés, és rádiózás indulásának korából. Régi magnók, szalagos, kazettás is, minden korosztálynak a retro érzés előjőn, hááát! Óriási.




Könyvtár: Na az lenyűgöző. Talán Maczó Úr, nem is tudja milyen kincs van a birtokában. Rengeteg gyüjtőmunka eredményeként hatalmas készlet mindenféle könyvekből, bibliákból. Nekem a kedvencem egy Jókai Mór, a felesége ajánlásával és saját festésű fényképpel, ezúton jelzem, hogy vevő lennék rá. Najó, pénzem nincs, de ajándékba szívesen. :) Másnap reggel találkoztam Maczó Úrral, és elmondtam, hogy szerintem hatalmas kincs, és ugye honnét van, úgy egyáltalán? - Szorgos gyüjtőmunka - mondta, és mutatott egy frissen beszerzett Nagy Magyarország Természetföldrajza albumot, valamint egy kb 1950-es évekből származó könyvet. Mint friss szerzemény.
Rövid beszélgetés után összetegeződtünk, majd vásároltam pár Horthy-s, Trianon,  56-os, meg Nagymagyarosrzág képeslapot, csakúgy az élmény kedvéért. Itt a galéria.

Konyha: reggelit nem kértünk, gondoltuk, majd a tojást amit vittünk megsütjük. Beraktuk a hűtttttőbe, de megfagyot így nyersen kibontva is olyan lett mint egy keménytojás. Amúgy épp rendezvény volt, illatozott a finom húsleves, sercegett a pörkölt. Bekéretőztünk a konyhába, és ott sütöttük meg a konyhásnénik segítségével a tojglit. Hát ez egy külön posztot megér, itt ezt kihagyom. Sajnálhatja aki olvassa. :)


Esküvői szoba: Ezt sajnos nem láttam, de van egy hófehér nagytükrös menyasszonyi szoba, és egy dupla franciágyas, vörös nászéjszaka szoba. Mindkettő jó lehet, talán a honlapon vannak képek.
Mivel esküvőket is tartanak, így jött az ötlet. Szerintem egész jó.

Vettem egy Házi Áldás Képeslapot (otthon kifüggesztve!), meg egy fotómontázst Vitéz Nagybányai Horthy Miklós életéből. ("Pillanatképek" címmel). Nagyonnagy. Persze nem méretre. Bár mindegyik képeslap a szokásos kb 2-3szorosa.

A képeslapokat postán még nem adtam fel, mert nemtom kinek. :)
Lehet, ..nem is adom fel. :)  Jó lesz ez még, valahol, valamikor. Másnem emléknek.

(PS: a tojásrántotta elkészítése a konyhán külön posztot érdemel. Remélem arra is sor kerül).



2 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy a tojást nem a hüttőbe raktátok, hanem a fagyóba? :-)Édes ez az alvós kép, állig betakarózva. Olyan ismerős.
    Nagy élmény lehetett a kúria, nekem főleg a nagytükrös menyasszonyi szoba ragadta meg a fantáziámat... talán egyszer meglátom benne magam benne hófehér tüllruhában. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Erről a múzeumról csak ennyit lehetett leírni? Hihetetlen, hogy egyáltalán létezik. Földi halandó egyszer az életében eljuthat ebbe a csodavilágba? Jó lenne többet, sokkal többet tudni hallani, látni erről a csodavilágról.

    VálaszTörlés