Címkék

2012. szeptember 10., hétfő

Józsefvárosi amnesztia , avagy te fizess, másnak nem kell.

Nemrég óta vagyok Józsefvárosi, tudnék mesélni, de komolyabb atrocitás még nem ért (egyben van még az arccsontom, és nem kell a fogazat alapján azonosítani, de már rendőrségen jártam...) még.

Nem is érdekel, élhető, és egyre jobb környezet lesz ez. Nem rossz környék ez, csak élni kell tudni, nem szembenézni, meg a jót értékelni. Szeretnék/ szeretek  itt lakni. A Józsefvárosi Önkormányzat ingyenes lapját is mindig figyelmesen elolvasom (XX évf. 15. szám szept 4.), és hát érdekes cikkek vannak benne, megérne egy külön posztot. (Kétmilliárdos fejlesztés a vendéglátóknak, közbiztonsági koncepció (!) az van csak közbiztonság nincs,tanévnyitó, polgárok háza, Szenes Iván koncert és szentté avatása)
Lapozzuk fel azonban a 11. oldalt, Bérlői Amnesztia címmel, Rejtő Gábor tollából, Soós Györggyel készült interjú kapcsán.

Címe: Bérlői Amnesztia?

Az Önkormányzat, és a Kisfalu Kft., aki a lakásgazdálkodásért felel, fórumot hívtak össze, melynek témája a "munkáért lakhatás program". Szép cím, ugye? Kár, hogy Kádár elvtárs óta ez nemnagyon megy. Legalábbis központilag szabályozva nem. Illetve a cikk sem erről szól. Sőt erről egyáltalán nem szól. A fórum apropóját pedig az adta, hogy egyre több a nyolckeres nemfizetők száma, akik a kilakoltatás szélén állnak. Ejnye bejnye, csúnya dolog utcára rakni embereket, -jutottak a megállapodásra.

Valóban az, és valóban lehetőséget kell teremteni ezeknek az embereknek. Minimális a kilakoltatási arány- nyilatkozta Soós- míg Nagykanizsán 27 lakást pucoltak ki, addig, itt csak 15-öt, de azok is elhagyott lakások voltak.(Ezt némi büszkeséggel tálalja, de inkább sajnálatos, vagy mondjuk ki: szánalmas) Értem én, itt csak elhagyott lakásokból pakoltak ki embereket, ahol valószinúleg se villany, se gáz nem volt. Kanizsán, ha nem fizettél mehetsz. Azért ez itt remek munka volt, gratulálok. 

No de most jön a lényeg (a kiemelés, és nagybetű tőlem): " a bérlői amnesztia lényege, hogy megegyezésre törekszünk a JÓHISZEMŰ, JOGCÍM NÉLKÜLI BÉRLŐKKEL, A NEM FIZETÉS MIATT FELHALMOZÓDOTT TÖBBLETADÓSSÁGOKAT VISSZAMENŐLEG (!!) ELTÖRÖLJÜK, illetve lehetőségez kívánunk biztosítani a tartozások ledolgozására is. Az utóbbi időben sok esetben elengedtük a bérlakáscsere miatt felmerült költségek egy részét is."

1.) milyen kategória az a jóhiszemű, jogcím nélküli bérlő?
2.) Milyen jogon törlik el, ráadásul visszamenőleg?
3.) Milyen lehetőségek vannak a ledolgozásra, és mit tettek ennek érdekében?
4.) Milyen jogon engedik el, a bérlakáscsere során felmerült költségek egy részét?

Mi a VIII kerületben élünk, jóhiszemű jogcímmel rendlkező adó és nyugdíjfizető állampolgárok vagyunk, nekünk sem kicsi a közös költség. Ezúton kérdezném a KIsfalu KFT.-t. :
- Mikor járt utoljára abban a házban amiben lakunk?
- Tudja-e, hogy szar a kaputelefon, nincs kulcs a pincéhez, és kábé első világháborús golyónyomok vannak a falakon, illetve a kilincset is rendszeresen lelopják.
- Tudja-e, hogy mi TULAJDONOSOK vagyunk, akik befizetik a közös költséget, másnak meg elengedik.
- Tudja-e mi a különbség a következő fogalmak között: 1/1 arányú tulajdonos. Önkormányzati bérlő. Jogcím nélküli bérlő. (Nehéz kérdés, tudom)
- Fentiek alapján kinek mennyi a befizetése, és mennyi amit elengednek? Kvázi: a nemfizetőknek elengedik, a tulajdonos, meg fizessen.
- A tulajdoni és befizetett összeg arányában mennyi a négyzetméterenkénti költség a fenti "amnesztia" során a nemfizetőknek, a fizetőknek, és a tulajdonosaknak?
- Közhasznú -nonprofit- társaság-e a KIsfalú Kft., aki csak úgy "elengedhet" bizonyos követeléseket. Mert ha igen, akkor ez eddigi jelentős nettó befizetőket is tessék e kalap alá vonni.
- Mivel fogják kompenzálni a kiesett bevételt? Semmi gond, hiszen a riportban választ kapok a kérdéseimre. "A kanizsai látogatást követően tanácskoztunk " - nocsak, az előbb még ellenpélda volt Nagykanizsa- és (tessék figyelni:) abban maradtunk, hogy kellő tájékozódás után megkeresnek minket. Pont, vége, teccikérteni? Mivaaan?? miről kell tájékozódni Kanizsán?

De a lényeg még hátravan Soós György véleményéből:
"- Úgy tervezzük, hogy a jövő év elején kezdődhetne a tényleges munka" - jövő év elején. Öö akkor addig se fizetés, se semmi? És miért pont akkor? De nézzük, hogy jövőre - mert idén ugye, mint megtudtuk már tényleges munka nem lesz, csak tingli-tangli, mit kínálnak Soósék, és az Önkormányzat:
- "Első körben egy zöldesítési program keretében a Corvin sétányról megmaradt térköveket szeretnénk felhasználni házak udvarán."  Hát ez nagyszerű ! Elképzelem, ahogy a házunkban lakó Rózsika, a munkanélküli Horváth Jenő alias Dzsó, meg a muzsikus Rácz Béla bácsi, a hat sógorával, és 17 unokájával térkövet hor, az udvarra. Hová is? Ja, a lepukkant körgangos ház udvarára. Ahová Poldi bácsi is csak azt a szép ződ gyepet akarta. De lépjünk túl rajta. A jóhiszemű, de jogcím nélküli poloskás, penészes lakásban lakó (a cikkből!) bérlők szépen akkurátusan - közben elszotyizgatva- letérkövezik a körgangos ház előterét. Jöhet a tervezett zöldesítési program. No de, hova, ha az udvar lekövezve. Erre is kapunk magyarázatot a Kisfalutól:

"A kerületben sok az üres telek, ide közösségi kerteket szeretnénk, ezeknek a gondozása is a "munkáért lakhatást" program keretében valósulna meg.
1.) Van már kb 80 telekkel bíró közösségi kert. Bárki pályázhatott. Mennyi ebből a fenti "amnesztiaéhes" polgárok aránya? (kb 0,0%)
2.) Mennyiben támogatja az önkormányzat, vagyis a Kisfalu KFT a Közösségi Kertek munkáját. Azért oda kell föld, kerítés, kút.
3.) Mit tesz ezek védelméért, illetve mennyiben lát garanciát, hogy ne csak "betakarítási" terület legyen a közösségi kert.

Friss facebookbejegyzés a jelenleg működő 8. kerületi közösségi kert oldaláról: "Sziasztok, tegnap valaki(k) átvágták a kerítést, elloptak pár cukkinit, leszakították, és elvitték a tököt, kitéptek tövestül több paradicsomot, és összetiporták a kertet. Állítólag láttak egy csoportot fényes nappal, de senki nem tud semmit.

Válasz: " Ha valakinek legközelebb kedve támad erre, szóljon, és szívesen segítek, hogy a hóna alatt vigye el a leszakított tökeit."

Én mint VIII kerületi állampolgár, ezúton kérem a tisztelt Kisfalu KFT.-t, hogy mivel én rendkívül jóhiszemű vagyok, és nem is bérlakásban, hanem magántulajdonban tartózkodom, valamint van közösségi kertem is, melyet megmunkálok a munkám mellett:...
- ugyanmááár, nemlehetne, hogy én is amnesztiát kapjak ezek alapján a rezsifizetés alól?

2 megjegyzés:

  1. Csak egyetérteni tudok mindenben a blog írójával.

    VálaszTörlés
  2. Azthiszem ezt a Kisfalu Kft-nek is el kellene küldeni.
    Azóta a helyzet a következőképpen változott:
    - a bejárati kapu kilincse eltűnt. (Nem mondom, hogy ellopták, szerintem a Kisfalu Kft vitte el renoválásra, hogy korhű legyen a ház. Szeretettel várjuk vissza.)
    - az elektromos kapu kapcsolója, beázáskor ráz. Igen, mint ahogy az áram szokott.
    - A pincekulcs egy embernél van, nonszensz, hogy az ember tulajdonosként nem mehet le a saját pincéjébe. Csak előzetes egyeztetés, kulcselkérés után.
    - A kapukódot még mindig nem tudták megmondani.
    - Az ereszcsatorna, kb 5 éve folyik senki nem csinált vele semmit. Mondván nincs rá pénz.
    - Ezt a blogot, bejegyzést ki fogom posztolni, és el fogom küldeni a fogyaztóvédelem, az önkormányzat, a facebook, és egyéb oldalakra.
    - A Kisfalu Kft.-t hitelrontásért kérem, hogy pereljen be. Amennyiben a fenti - és a tulajdonosok (hangsúlyozom tulajdonosok!!, nem ki, és beutaltak) normális lakhatásért tett intézkedései arányban állnak a befizetett összeggel, és a lakott m2 arányával állok mindeféle per, vagy megegyezés elé.
    - Kérem, a Kisfalu Kft.-t, hogy az összes lakógyűlésről szóló jegyzőkönyvet, a költségek elszámolását- tételesen- online tegye elérhetővé.
    - Kérem, hogy amennyiben a lakók által tett egyéb nyilatkozat a rendelkezésükre áll, azt bocsássák nyilvánosságra.

    köszönöm.

    VálaszTörlés