Címkék

2018. augusztus 19., vasárnap

Kalocsa 2018


Kalocsán 8 éve dolgoztam és laktam, több mint egy évig.

Megszerettem a várost, és az ott lakókat. Teljesen jó árak, az emberek barátságosak és segítőkészek.
8 év utásn, egy családi ebéd kapcsán újra lementünk, és akkor már fürödtünk is egyet. Ha már Kalocsa, akkor, hal, paprika, Duna.




Az ebéd a klasszikus Duna parti "Kék Duna" étteremben. Halászlé volt csomagolva nekünk, így én halas ételt kívánván egy harcsapörköltet  rendeltem.
Kétféle van, az egyik a harcsapörkölt gombával, kaporral túrós csuszával, és van a Dunamenti harcsapörkölt. (abban nincs gomba és kapor).

Előételnek egy házi tyúkhúslevest rendeltem (nem mindig van, de szerencsére lakodalomra készültek így volt :) ), hát olyan amilyennek egy házi tyúkhúslevesnek lennie kell, remek volt.

Próbáltak ügyelni arra, hogy együtt hozzák ki a főételeket. Ezt onnan tudom, hogy az én harcsapaprikásom teteje, már kezdett "fölösödni", ráncosodni,  azaz már kész volt, max a végén még egyet mikróztak rajta.
A gombás-kapros harcsa viszont csalódás. Az üveges gomba, elviszi a hal ízét, kapor nem látszik, vagy ha van, akkor sem frissen a túrós csúszán (ahogy az megkívánja), hanem a hallal együtt lehetett szárírott, de nem igazán éreztem ki, kissé sós is volt (talán a konzerv gombalé).
Ehető volt, de étteremben nem adnék ki ilyet a kezemből.



A tálalás nem rossz a zománcos tepsiben, de az asztali patika hiányos. Volt egy tekerőfejes áruházas argentín, vagy mexikói örlőfejes chillipehely.

Kalocsán, azért az ember egy kicsit többet várna paprikaügyileg.

Szűzpecsenye borsmártással nem túl kiadós. A rántott szeletek rizzsel kissé retrók.
A rántott ponty nem patkóban érkezik, a közepe gondolom megy a halászébe, csak a "rudacskákat" panírozzák,, sütik ki, viszont állítólag finom.

A cigánypecsenye viszont remek választás volt Esztertől, három nagydarab hús, köret.
És ahogy kell, szalonna - kakastaréj a tetején. Remek választás.





Ebéd után jól esik a séta, és egy csobbanás.


Kalocsán valahogy nincs strand. Vagyis van egy fedett uszoda, de kiépített szabadstrand nincs.
Ahol voltunk Duna parton, az is inkább nemzetközi hajókikötő, és a helyi menő arcok motoroscsónak kikötője.




A legközelebbi Strand a fizetős Szelidi tó. Nem is a fizetőssel van baj, hanem kerülő, mégsem Duna, ha már itt  vagyunk a partján...
Viszont....  Remek alternatíva, amit szerintem szinte csak a helyiket ismernek. Ahol lehet fürödni, "saját felelősségre". A Meszesi beach. Hatalmas homokos terület, rejtve, csak az talál oda, aki tényleg oda tart.

Hát mi bevállaltuk. :)

A Duna extrém alacsony vízállása miatt az eddig víz alatt levő homokos területek is felszínre kerültek, de még a hullámok alakította formában, a part úgy nézett ki mint egy hatalmas homokterület, amit felszántottak.




A víz, valóban nem a legtisztább, kissé sáros, algás, de folyóvízről lévén szó, kb. ugyanolyan lehet mint a több kilométerre lévő, csak ez nem bevizsgált, a folyó sodrása viszont így erősebb, és gyorsabban is mélyül, így azért nem tartottunk vasúti (bakteriális) fertőzéstől.





Jót fürödtünk, este indultunk haza, de előtte még betértünk egy remek halazós helyre, amit már 8 éve is felfedeztem, azóta csak jobb lett, de az a következő posztban.

Hazafelé amíg lehetett, a Korona FM -et hallgattuk, a kalocsai helyi rádiót. :)

A volt lakásom előtt elmentünk, megnéztük, de visszafelé sajnos nem volt idő beugrani a felszámolt Karamell-Snack munkahelyem felé, így most arról nem tudok mit mondani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése