Címkék

2017. november 18., szombat

Stockholm


Utazás? Legyen Svédország, skandináv állam, Thor, hideg, hajók, húsgombóc, rénszarvas, drága minden, jóléti társadalom, szociális háló, mindent támogatnak, tisztaság az utcán, svéd krimik, északi államok, rengeteg látnivaló, királyság.




Svédország ma egy alkotmányos monarchia és parlamentáris demokrácia, az ország királya és egyben államfője XVI. Károly Gusztáv.. No ez érdekes lehet! Hát innen indultunk oda. :)

Szicília után majd 2 évvel, hogy kimozdulunk, jó persze közben azért túl vagyok a házasságon, és megszületett gyönyörű kisfiam, Gergő. Ráadásul jött egy hét, amikor a munkahelyen is kevesebb a munka, mert a vevőm leállt, no meg persze szerelmem és feleségem névnapja is erre az időszakra esett, így gondoltam, hogy utazzunk el valahová, szinte pótnászút.:) Wizz Air, 7000 ft Stockholm/fő/út + egy medium táska, az oda vissza út transzferrel  megvolt kb 40e Ft-ból, péntek de. indulás, vasárnap du. érkezés vissza.
Mindent neten szerveztünk saját magunk. A repjegy foglalást, a transzfert (Bp. kb 5000e, Stockholmban a Wizz Air nem a kb. 40 km-re levő fő reptérre, Arlandán (innen a transzfer kb. 99 - 260 SEK), hanem a kb. 90 km-re levő sármelléki reptér méretű SKVASTA, repülőtéren száll le, onnan egy transzport a van a Flygbussarna 80 perc, és 139 SEK/ fő. (4600 Ft/fő/út odavissza két főnek kb 18.000 Ft, majdnem annyi mint a repjegy.) - de neten kell előre jegyet venni, hitelkártyával, kapsz egy vonalkódot azzal utazhatsz.
Ez a fentihez képest reális, ha a legolcsóbb Arlandai transzfer is 99 SEK. Persze drágának tűnik a magyar utazóknak. De más nincs. :)

Szállás, Tripadvisor / bookig.com. Hiába az akciók, nehéz jó szállást olcsón találni. Egy szállodai szoba 2 főre 2 éjszakára kb 120-140ezer Ft, de 3-4 csillagtól nem kiugró  2-300e kategória is.
A legolcsóbbak a koedukált hostelek, ez kb 40eből kijön egyedülálló hátizsákos turistáknak, 12-16 fős szállás közös wc fürdő,  60e-ért már ablak nélküli saját szobát is kapunk. :) Viszonylag sok a foglalás, a jó helyek hamar elkelnek.

Amit mi találtunk az a belvárosban volt, és sokkal hangulatosabb, mivel ez egy lehorganyzott kis hajó. Ha már Svédország, "Észak Velencéje", miért ne egy hajón szálljunk meg. :) Persze a  hajókon is van ablak nélküli olcsó szoba, vagy nappalis saját wc-s zuhanyzós. Ezek közül jó választás lehet az Anedin Hostel, a Den Röda Båten,, és az általunk választott  Rygerfjord Hotel & Hostel, ami a belvárosokat összekötő Stockholmi Mälaren-tó déli partján lehorgonyzott hajón kapott otthont. Ingyenes Wi-Fivel, valamint kabin-stílusú, a városra és a tóra néző szobákkal, étteremmel, bárral. Némi kedvezménnyel, és szerencsével egy hálószobás, dupla-ágyas a városra (tóra) saját wc, fürdőszobás, nappalis gyönyörű kilátású szobát kaptunk , kb. 90.000 Ft.-ért, ami Stockholmban nem is rossz. Sőt. (Eredeti ára kb 110e lett volna, a kabin jellegű egyszobás, kb. 70-80e Ft.). szóval a szállás nem olcsó Stockholmban, vagy jó messze van a városközponttól vagy drága, vagy mindkettő. Érdekes, hogy mindezek ellenére nem könnyű olcsó jó szobát találni, előre le vannak foglalva jó időre.

Hát így kezdődött a foglalás, és a készülődés. :)





Svédországba mint EU-s tagállam, személyi igazolvánnyal utazhatunk, viszont nem tagja az Eurozónának, így a svéd korona a hivatalos pénznem. Egy svéd korona, kb. 33 Ft. Az első váltónál, ahol vettem, még 32,78-ért is lehetett venni (ami volt náluk, kb 150 SEK), de úgy látszik a piaci igények gyorsan tovaterjedtek, mert később 34-35 Ft-ért találtam csak a váltóknál utána...., már ahol volt svéd korona.

1.nap. Wizzair becsekkolás, figyeltünk a csomagméretre, így nem ért meglepetés, indulás időben, érkezés időben, teljesen korrekt volt. (mostanában szokás szidni a fapadosokat, de ez a másfél órás út jól és simán telt. Néha egy kis turbulencia, de szép repülés.Transzfer Skvastától még du 15:00 sincs már Stockholmban vagyunk, a Centrálterminálon.Onnan kis kavargás után kb. 20 perc a szálloda, becsek, fizet, szállás elfoglal.
A szállás a hajón:  egy nappalis kanapés előtér, egy hálórész franciaággyal, + wc, zuhanyzó. Az ablakokból kilátás az öbölre a városházára és az óvárosra.... Hűűű ez teljesen jó! Mivel közepes szél fújdolgát, ami kicsit megingatta a hajót, mi is éreztük, hogy mozog alattunk  talaj, de meg lehetett szokni, este sem lettünk tengeribetegek, sőt inkább elringatott. Irány a belváros egyik része Södermalm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése