Címkék

2014. február 7., péntek

Paks -bővítés

Mikor Kalocsán laktam a fő utcán ..talán egy Levis's bolt, és Rossmann között, .. vagy közel az OTP-hez, vagy Erste Bankhoz, már nem emlékszem.., esetleg a Dockyardal szemben egy elegáns étterem mellett,.. de mindegy, a lényeg, hogy a szinte sétálóutcává tett belvárosi részen volt egy kis kirakat:

ahol nem volt más, csak egy monitor, pár fakult retro "reklám" , és a monitoron megjelenő adatok, hogy mekkora az aktuális  háttérsugárzás mértéke, amit Paks kibocsátott, és mekkora az most Kalocsán.




Paksi Atomerőmű 30 km-es körzetében a környezeti gamma-sugárzás havi átlagos dózisteljesítménye 2013. augusztus, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), illetve a PA Zrt. által mérve.

Települések
PA Zrt. adatok az állomásokon
[nSv/h]
PA Zrt. adatok az épületekben
[nSv/h]
TEIT adatok
az állomásokon
[nSv/h]
TEIT adatok
az épületekben
[nSv/h]
Kalocsa
100
141
92
117

No ez senkinek sem mond semmi. "Szerencsére" vizsgáztam sugárbiológiából, - A Zalekerámiánál voltak minimálisan sugárzó anyagok, amik a kiégetés során eltűntek, mégis kellett ilyen végzettség. Nos ezen értékek alapján, bárhol mérhető hasonló jellegű sugárzás (mivel a jó kis anyaföld is sugároz biza!!), ami azt jelenti, hogy nemhogy nem kockázatos, hanem minimálérték alatt marad.

Tehát Paks jelenleg biztonságos. Hogy a kiégett fűtőelemek tárolása (bebaszva egy nagy betonbunkerbe, 20.000 éves felezési idővel) mennyire jó vagy nem az más kérdés. Magyarország energiafelhasználásnak kb. 40%-t a paksi erőmű biztosítja. Úgy, hogy nincs mérhető földfelszíni káros sugárzása.

Ez a jelen, de lépjünk túl, nézzük a jövőt. Kormányunk úgy határozott, hogy bővíteni kívánja a Paksi atomerőmű kapacitását (ezzel akár meg is duplázható hosszútávon a 1200 MGW-blokkal a teljesítmény, ami azt jelentené, hogy a jelenlegi 40-ről 80%ra ugrana a saját energia, ami biztatóan hangzik, de ez sem egyértelmű, és nem találtam rá, konkrét adatot....)
Mondjuk nem tudjuk mi lesz a sugárzó fűtőelemekkel.
Tegyük hozzá, hogy ez elmúlt korszak Bős-Nagymarosi beruházása kb. 720 MGW teljesítménnyel működött volna, de azt tájképrombolás, meg a madarak összevissza repülnek címszó alatt nemhogy nem végeztük be, hanem elkezdtük, majd abbahagytuk, a természeti katasztrófa azonban ott maradt, energia meg nulla. 0.

Jó, de miért is írok erről, nem vagyok energetikai szakember, nem tudom, hogy most akkor, hogy érné meg jobban, Nem is az én dolgom eldönteni, vannak erre szakemberek.

Igenám, csakhogy erről nem szakemberek döntenek, hanem az országgyűlés, a mindenek felett álló törvény-, és döntéshozó akarat.  Kik vannak ott? Az általunk megválasztott országgyűlési képviselők. Kik ők? Politikusok, közgazdászok (jó esetben), volt TSZ titkárok, városi polgármeseterek, akiknek bizonyára aza a legfontosabb, fontos, hogy a saját városunkban legyen-e fürdő-, és wellnesscenter, és mennyi pénzt kapnak ezért, meghogy a lakástámogatás ki legyen részükre fizetve, merthogy a gyermek pesti egyetemre jár. De korántsem ebben a témában jártas szakemberek. Ahogy én se. Nyomják a gombot, ahogy az utasítás érkezik.

Nosza szavazzunk. "Jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást a parlament csütörtökön név szerinti szavazáson." Tény, hogy a beruházás értéke, és kifizetendő összeg alulmarad annak, ha önerőből csinálnánk egy svájci részecskegyorsítót, ez pozitív.

Közben, persze vannak protokolláris események, alapkövet szintén csütörtökön, kell lerakni. (bazdmeg ALAPKÖVET, kell lerakni, aza a fontos) . Najó utána egyeztettek még aznap Putyinnal. Azaz, ha jól értem, az alapkő letétel után, Moszkvába utazott, hogy megkösse a megállapodást a még létre sem jött egyezményről.Sűrű nap. Vagy hogy is van ez?

Hol volt Orbán Viktor akkor csütörtökön, kinek a nevében járt el, és kötött megállapodást, és egyáltalán.
MI a faszért nem szavazott egy olyan kérdésben, ami kb 35-40 éves hitelkötelezettséget ( és persze előnyöket/ függőséget is talán) jelenthet az oroszokkal?? Miért nem szavaztak, írta alá, és ment ki tárgyalni?? És mi ez az alapkőletétel, ugyanmár..
És még mindig idegesít a dolog: MIÉRT NEM SZAVAZOTT ORBÁN VIKTOR?

A válasz ugye ... Mindenkinek a fantáziájára van bízva.

Aki még nem volt jelen a szavazáson:

  • a megállapodást Moszkvában megkötő Orbán Viktor kormányfő
  • a két miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor
  • Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
  • a Demokratikus Koalíció képviselői, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök
  • Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje

    Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár Budapesten 10-12 milliárd eurós, Oroszországtól származó államközi hitelről beszélt, amelynek futamideje 30 év lesz. Lázár szerint a  beruházás költségének 80 százaléka származik az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodásból, a maradék 20 százalék magyar önerő.

    Lázár János sem vett részt a szavazáson.
Ugye ez (nem) komoly?

Jó, akkor az országgyűlés dönt. Jó lesz hallgatni 3 hónap- 4-16-32 év távlatából, hogy dehát én ott sem voltam, jó de én nemtudtam, jó de én csak képviselő vagyok.
Kinek a képviselői, és mit képviselnek?

Olvastam egy véleményt egy blogon. Azt mondta, el kellene zavarni az összes patriarchális, szavazatgyűjtő, népszerűséghajhászó politikust a parlementből, és tegyünk be 25- 40 év közötti közgazdasági, környezetvédelmi, energetikai stb. szakembereket, akiket a nulláról hozunk fel.

Sokkal szimpatikusabb, mint ez a bábszínház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése