Címkék

2014. január 25., szombat

Oliva étterem - Budapest Bajcsy Zs. - Lázár utca / Cook kapitány sörözőjével szemben


Ez a bejegyzés az Oliva Étteremről szól. Ki gondolná a cím alapján .. ugye?...

Mondhatni véletlenül keveredtünk oda, de egyrészt már láttuk, hogy itt bizony konyha működik  (! lásd később), másrészt ez volt közel célállomásunkhoz, ahonnan pozitív élményekkel távoztunk, így adott volt:

- Egy ebéd a közelben? - Miért is ne?




A Cook Kapitány Söröző,  Eszter egyik kedvenc helye (így nekem is természetesen :) ), hangultos, jó a kiszolgálás, árban belvárosi, de nem túlzó (520.- egy korsó Dreher) ráadásul a Hamburger (igen,  nagybetűvel) is friss marhahúspogácsa, óriászsömle, finom hasábbal, tényleg extra jó, 1690.-. pénz.
Ami feltűnt (ablakon keresztül, nem volt nehéz), -hogy saját konyhájuk valszeg nem lévén, - a rendelt  hamburgert a szomszédos Oliva étteremből rikkantja át egy pincér. Hát lássuk azt  szomszéd éttermet most.

A szomszédos étterem az OLIVA (ez ilyen link lehet kattintani), és nevéhez méltóan mediterrán  jellegű ételeket kínálna(na), így persze a hamburgerről sunyin, de jól megfontoltan hallgat saját étlapján. Nézzünk el nagyvonalúan az "Oliva"  névválasztás felett, hogy egy mediterrán jellegű étteremnek, ez mennyire triviális, vagy mennyire frappáns és egyszerű. Lehetne így akár Roma. Vagy Sicilia, esetleg "Trattorie del Funghi el Bolognese de Delicatesse"-szerű szörnyűség. Nekem tetszik, nincs túlspilázva, legalább a Trarttoria kifejezés kimaradt, ahhoz nem is illene. Azt hagyjuk meg az olaszoknak.

Vessünk egy pillantást az étlapra, s mindjárt iderül, hogy itt bizony sem a tradicionális olasz, se nem a  délolasz, sőt sem a megszokott turistacsalogató gulasmenű diktál, a séf dönt, de mindenben van egy kis olasz csavar. Nincs is ezzel baj. Nem is hagyományos étlaprendszerre fűzik fel a választékokat (leves, előétel, főétel, hal, vad, szárnyas, disznó, marha, desszert) , hanem van egy előétel-leves kategória, tészták, frissensültek, és magyaros ételek. Reméljük, hogy a magyaros étkek is frissek. Hogy jó vagy nem nem tisztem eldönteni, nem ettem végig az étlapot. Mindenesetre csábító a fácán húsleves 890.- ért, a tészták közül pld. a Burgonya gnocchi pecorino mártásban, sertés szűz csíkokkal és szárított paradicsommal 2190.- ért,

Vagy ha valaki kacsára vágyik ott a ánizsos kacsamell rózsaszínűre sütve káposztás tócsnin burgundi mártással 2890.-ért. Legyek megvétve, feszesetek keresztre, hamut szórjanak  fejemre, de az ánízs nekem még az eredeti "gyermekkori" Ouzo formájában is éppen  hányásízű, ha valami alkoholban nem jó, az étekben sem biztos, így a kacsa kimarad. Lássunk mást, mindenesetre kissé hiányolom mediterrán étterem  lévén a több halas, rákos fogást, fogats. Ha bruscetta, miért nincs Minesttrone, vagy kardhal, polip? De lépjünk túl ezen.

Jöhet az ihalycsuhaj, minek ilyenről kommentet írni, meg hogyképzelem én, de, dee... de mi bizony a napi menűből választottunk.

A Honlapon egyébként ez is szépen fel van fűzve Menü 990.- Ft, annyi a  a hiányosság, hogy itt a levest nem tüntették fel, de legalábbb bónusz megleptésként ért, mert az is volt hozzá.

Nézzük mi volt aznap 12:00 15:00 között:

Leves: Palócleves (ez nem szerepelt a honlapon, de étteremben igen).
Választható  hozzá: Halfilé párizsiasan lime-os salátával

Rántott sajt rizi-bizivel

Hagymás szárnyas máj tökmagos burgonyafánkkal

Tejszínes- kapros pulykatokány füstölt sajtos szalvétagombóccal

Popey pizza (spenót, főtt tojás)



A palócleves (csészényi) sűrű, tartalmas, és házias. A hús kellőképpen megfőzve, icipicit szét is jött, a zöldbab is jó, nem fás, nem túl puha, nem is ress, de illik a leveshez. Állagra sűrű, de sem rántás, sem habarásnyomok, nincsenek benne pöttyök. Ízletes, csészényi, és forró.

Icipici pikáns íz is minta beleférkőzne, több tippem van, vagy a csombor, esetleges egy kis tárkony(ecet), citrom.... vagy mégiscsak ecet lesz az. De tényleg pár csepp csak, tárkonyecet lehet, ha nem is akkor is ezek után ajánlani tudom csak.Vagy citrom. Esetleg ecet.



A párizsias halfilé a nevével játszva, némi túl olajos bundás pangasiuszt, jobb esetben hekket  is rejthet, de kellemes. A bunda könnyed omlós, nem csöpög az olajtól, és nincs mellékíze, a kis citrom kellemes hozzá. Kis hiányosság, hogy vajon milyen halból készült, de az íz összességében jó, finom halízű. A saláta a klasszikus vegyes vágott friss, talán némi zöld, mángold, ruccola, madárbegyvagymiafaz, több lehetne, de végülis passzol  halhoz.

Én erősen vacilláltam a szárnyas máj burgonyafánkkal, és a tejszínes kapros pulyka mellett, mivel nekem a májnál fontos, hogy ne legyen túl száraz, se túl véres, a hagymás "resztelt máj" a sima körettel is minimum egy savanyúságért és fehér kenyérért kiállt, így kikértem a pincér véleményét, hogy véletlenül egy kicsit szaftos, lecsós-e a máj. Csak úgy véletlenül, merthogy arra gondoltam..
Mer' úgy szeretjük ugye.
Nos, ha eredetileg nem is az volt, vette a kérésem, s kellemesen szaftos paprikás, lecsós alapban érkezett a pont kellemes állagúra sütött máj. Gratula! Túlfűszerezést itt nem tapasztaltam, sőt nem is volt erősen fűszerezve, nem is baj, a belsőség halála a túlsózás, illetve, ha majoránnával elnyomják az ízeket. Kimondottan finom volt, és nem túl terhelő. A burgonyafánk, sem olajban úszó tökmaggal meghintett lángos volt, hanem finom puha állagú - de nem az a mikrózás utáni nyögvenyelős szivacs, ittottmeleg- hanem mindenhol lágy, puha,  a szaftot magába szívó tökéletes köret. A tökmag, ízben volt néhol felfedezhető, nem csak úgy "megszortuk a tetejét, oszt jó van", így hát kellemes csalódás ismét.

 
Közben majdnem 15:00 óra lett, letelt a menüidő, így a pincérek elkezdtek sündörögni az asztalok körül. Először nem értettem, mit pakolnak, de a lényeg az volt, hogy a "menüs" vendégek  tányérja alá helyezett "kartont", mindenhol ruhaszalvétákra cserélték az a'la carte vendégeknek. Értem én, hogy ökoszisztéma, meg fenntarthatóság, meg ilyenek ugye, nem is bántott.Ez van no, menü ezzel jár.



A kiszolgálás, és vendéglátás, nálam 4.8/5:  ami "fura" volt, az a Budapestet még most sem kímélő  "vendégbehúzós" , magatartás, azaz még kint nézed az étlapot, de már jön ki valaki, hogy mit segíthetekjöjjönbe!
Mondtuk (volna), hogy az étlapot nézzük, mit segíthetsz, ...bazzeg, mit...., hozz nagyítót, vagy ajánlj napi menüt, hozz egy ingyé' pizzát, mit segíthetsz az étlapot nézzük, te....
Ellenben amit nem tett meg az invitálásnál pld. a menü, arra mi kérdeztünk rá.

Megvolt, jó volt, hagyjuk, apróság, áldás békesség. Végül is megkérdeztük van-e napi ajánlat, pld.  menü. Igenuramvan. Akkor bemegyünk köszünjük, az ablakmellé, kabátlesegítés, kindevedda a táskát a kezemből te, leültünk, ital rendel. Sör 520, limonádé is majdnem ennyi, híííjnnye.

A hely elhelyezkedése teljesen jó, a Wesselényitől épp egy félutcányira, tehát nem a "benzingőzös" kirakat, de nincs is elrejtve. A belseje hangulatos, nincs túlmeditáterránozva, a kilátás, és a világítás (főképp, hogy esett a hó) teljesen jó. De kissé viccesen vannak felcsavarozva a némi gipszből öntött korintoszi oszloptöredés-utánzatok,  néhol kilóg a rézfejű csavar, ahol be-enterőiezték. Tudat-alatt nekem azt jelezvén, hogy ez az oszlopfő nemhogy valami megtart, de talán magát is épphogy. Azt azért én egy kicsit beglettelném.

A pincérek dresscode-ja a bármilyen nadrág, farmer, viszont mindenki élénk citromsárga hosszujjú ingben (elegáns, és illik a helyhez, ezért plusz pont jár!) és hozzá teljesen passzoló harántcsíkos nyakkendőben feszítenek. Eleinte fura és kissé közönséges sytlistos elgondolásnak tartottam a nyakkendő szegycsont magasságában történő ingen belüli betűrését (konkrétan van nyakkendő, de a kb. a harmadik gomb körül betűrve az ing alá a vége...) de végülis rájöttem, hogy praktikus okai vannak:

A nyakkendő vége nem lóg bele a levesbe, a pörköltbe, s  a nyakkendőtű, vagy a kravette végének gatyába tűrése meg még közönségesebb lenne. Mondjuk, nem tippeket akarok adni, mert jó ez így ahogy van, de talán egy nyaksál is stílusos lenne. A fogadás kellemes, kabátlevét, elhelyezés, udvariasak, de nem tolakodóak, nem kérdezik meg hússzor, hogy és még mit hozhatok, ha ürült a pohár, azt viszont a kérés után azonnal cserélik, jó van ez így.


Az a'la carte ételek, nem a mennyiségre mennek, de remélhetőleg a minőségre, és van heti ajánlat ami teljesen pozitív a visszatérő vendégeknek. Van pár pizza is, de az mintha muszájból lenne, nem pizzéria ez, 2200 FTt.  Egy 32 centis van vagy 8-10 féle, de ez így van jól, nincs házhosszállítás, mi kérem nem kifőzde vagyunk. Egy főétel körettel, kb. 2000-2500 Ft. -ból kijön + dessszert, plusz ital, egész jó választás, ha valakinek az étlapról bármi bejön, szerintem egy kellemes ebédet, vacsorát lehet itt elfogyasztani. 


Külön ajánlom, ha valaki 12:15:00 között érkezik a menüt, az is (legalábbis akkor) változatos, és finom volt. Nem kell, menzástányérba púpozott levesre, és a tálcára halmozott adagokban  gondolkozni, de egy jó ebédet mindeféleképp megér!

Ha majd a'la cartozunk, akkor is beszámolok róla. :) Addig is jó étvégyat mindenkinek, akár menü, akár a'la carte.

1 megjegyzés:

  1. A palócleves nagyon finom volt! Meg a halfilé és a lime-os sali is. Sajnos desszertet nem ehettem. :-( De a hely nagyon hangulatos, nekem tetszik, remélem, megyünk máskor is! ;-)

    VálaszTörlés