Címkék

2012. február 24., péntek

MALÉV

Jóestét. Van a falunkban egy patináns jókis italbolt. Mit egy! Több is van, de most ez az egy a legfontosabb, az egész falu kérem szépen ezen izgul. Most az a neve, hogy: Helyi Büszke Italkimérés. Ez kérem szépen régen, talán német, vagy zsidó család tulajdona lehetett, de aztán az önkormányzatunk, élén a polgármesterrel,  1997-ben visszavásárolta. Szóval patinás a dolog. Bár nem épp egy jólmenő dolgot kellett volna csakúgy vásárolgatni, de úgyláccik ez jó üzlet volt.
Gondolom, páran jól jártak, merthogy azért 99,5%- ot megvenni az bőven sok, isze az irányításhoz 51% is elég volna, én így gondolom.

Mindegy. Egy ideig Állami Italkimérés És Rövidáru Bolt lett, ez utóbbit a kisüveges keserűre valamint a kimért pálinkára értették, de hamarosan egy szigorú kinézetű fogyasztóvédelmi jellegű pöttyös képű és nyakkendőjű  ember, leharcolt atillában, ez utóbbit megtévesztőnek vélte, és a neonokat –egy, a helyi piacról lefoglalt számla nélküli krumpli negyvendekás darabjával- meglehetősen jól irányzott dobással örökre likvidálta. 


Namost, ezt a kocsmát ezen sikeres vétel után pár milláért eladták egy helyi gobleinfűzésből és műkarácsonyfa-ragasztásból élő orosz családnak, Arabhacsivéknak, mondván nem termel profitot, de nembaj, mert az önkormányzat  átvállalja a ki nem fizetett cefre árát is ami több volt mint az egész kóceráj. Aztán az egészet egy újabb banki tranzakcióval egy magánszemélyre iratták, aki bizonyára azért vállalta, hogy neki rossz legyen. Majd pár banki tranzakció után megint kifizetés történt a zönkormányzattól, hogy valaki üzemeltesse, és megint fizettünk neki, hogy nehogy rosszul járjon. Mondjuk nekem már az a pénz is jól jött volna, amit egy-egy tranzakció után a bank felvett, tudniillik, ha a saját pénzemhez hozzá akarok jutni, akkor akár 210 Ft-os tranzakciós díjat is felszámolhatnak. Itt meg már vagy háromszor leírtam, hogy banki tranzakció. Mennyi lehetett ez ilyen összegeknél, és ennyi bankon keresztül? A döntéshez persze összehívták az önkormányzat képviselőit, akik sikeres szavazásuk után felvehették a sikerdíjből származó összeg egy részét prémium néven. Az öreg Szalkovics bácsi, aki csak tiszteletbeli tag, nem értette miért kap már megint pénzt, amikor valami eladósodásról szavaztak, de neki mindegy volt.

 Meg is szavaztak 2010-ben egy kosár pénzt a Helyi Büszke Italkimérésnek, ment is a kocsma, mégha kevés vendéggel is, dehát sok volt a rezsi, meg a villany, meg a sótabletta a piszoárba amire a férfivendégek  hugyozhattak, de hát a tulajdonos is szart az egészre. Ment bele a pénz, hasznot meg nem hozott, de csak nem megengedhető, hogy a betelepült jöttment vállalkozók másik kocsmájába menjenek  az emberek focimeccs után!?! Így adódott, hogy a másik kocsma megkérdezte az önkormányzatot, hogy ugyanmár, neki mér nem adnak annyi pénzt az önkormányzattól. No volt is erre móka-kacagás, mert pont az önkormányzati pénzt kezelő egyik pénztárosé volt a másik kocsma mint kiderült. Hát okozott is derültséget a faluba, hogy beválasztották a Bizottságba, erre egy másik kocsmában is érdekelt lett, aztán feljelentette az egész kócerájt. Erre beijedt mindenki, megvonták a pénzt, a kocsma meg lehúzta a rolót.

Utólag azt mondta, azért tette, hogy megmentse a konkurens kocsmát. Szép magyar igazságos szavahihető embör ez. A vicc az egészben, hogy eme másik kocsma tulaja, még most is ott ül a helyén, és osztja az észt meg a pénzt, amikor neki is italkimérése van. Hát, hogy ez így jó volt-e vagy nem, nemtudom. Vannak akik siratják a régi kocsmát, vannak akik szidják az újat. Mindegyiknek igaza van. A helyi tévé meg bemondta, hogy a pultost is elbocsátották, a nagyi még sírt is. Én nem tudom. Én még mindig csak az elszalasztott tranzakciós díjakból szeretnék valamit látni. Az elég lenne pár felesre, bár már nem kell megvenni, lehet azt otthon is főzni.
Vége lett egy légitársaságnak, mely az utóbbi időben a nemzeti megnevezést, már csak hagyományból hordozta. Mindenestre sajnálom: Isten veletek kékorrú madarak !
Utóirat:
A MALÉVnak összesen 22 db repülőgépe volt. 18 db Boeing, és 4 db légcsavaros Bombardier. A Boeingek is elég eltérőek voltak, nem beszélve a Bombardierről ami utas /km / Ft arányban verhetetlenül rossz. Persze a Boening-ek között is van van ilyen. Bár ez eccerű matek, senki nem számolt utána, mégis adták vették a céget. Épp a NEMZETI, MAGYAR LÉGIKÖZLEKEDÉSI, stb. megnevezés miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése